Nożyczki Ikebana Okatsune 215: Styl Ikenobo – mały model
Okatsune 215 to doskonale wyważone nożyczki Ikebana zaprojektowane w stylu Ikenobo w japońskiej aranżacji kwiatowej. Krótkie, szerokie noże są wystarczająco mocne, aby po prostu przecinać grube gałęzie, a jednocześnie wystarczająco dokładne, aby wykonywać indywidualne prace. Dzięki dodatkowemu wycięciu w dolnej części ostrza możesz łatwo przecinać druty. Nożyczki Okatsune Ikebana to niekwestionowany numer 1 w Japonii. Dowiedz się dlaczego!
Całkowita długość: 167 mm
Długość ostrza: 42 mm
Waga: 145g
Ikebana: styl Ikenobo - mała modelka
Twardość ostrza: 60 – 61 HRC (skala Rockwell Hardnes C)
Stal Izumo Yasugi
Okatsune 215 to czysta esencja nożyczek Ikebana:
- Ostre jak brzytwa, zawsze z czystym cięciem
- Prosta konstrukcja zapewniająca optymalną łatwość użytkowania
- Ultra lekki, a jednocześnie wyjątkowo wytrzymały
Ostrza tych japońskich nożyczek Ikebana (Ikebana Basami) są wyjątkowo kute z najlepszej stali IZUMO YASUGI i mają bardzo wysoką twardość Rockwella, od 60,0 do 61,0. Dzięki temu brzeszczoty pozostają ostre przez długi czas i konsekwentnie dają czyste i precyzyjne cięcie w drewnie bez większego wysiłku. Co więcej, Okatsune łączy twardość ze szczególną elastycznością, dzięki czemu ostrze tnące zawsze jest ustawione w linii z przeciwostrzem i nie pęka.
Ostrze zostało oszlifowane pod dwoma kątami, dzięki czemu gładko przetnie drewno i nie uszkodzi niepotrzebnie rośliny. Dzięki unikalnemu kształtowi ostrza typu hollow ground sok spływa z ostrza, a ostrza nie rozpadają się.
Ostrza można bardzo łatwo ostrzyć za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412). Okatsune oferuje z 213 również nożyczki Ikebana w stylu Sogetsu.
Konserwacja
Nożyczki są zbudowane z kilku elementów, dzięki czemu nie wymagają konserwacji. Zaleca się czyszczenie ostrzy po każdym użyciu. Po oczyszczeniu zaleca się naoliwienie nożyczek i przechowywanie wilgoci z zamkniętymi ostrzami tnącymi. Jeśli zauważysz, że nożyce tną gorzej, możesz je zmielić za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412).