Nożyczki Ikebana Okatsune 213: Styl Sogetsu
Okatsune 213 to idealnie wyważone nożyczki Ikebana zaprojektowane w stylu Sogetsu w japońskiej aranżacji kwiatowej. Krótkie, szerokie noże są wystarczająco mocne, aby po prostu przecinać grube gałęzie, a jednocześnie wystarczająco dokładne, aby wykonywać indywidualne prace. Nożyczki Okatsune Ikebana to niekwestionowany numer 1 w Japonii. Dowiedz się dlaczego!
Całkowita długość: 167 mm
Długość ostrza: 42 mm
Waga: 160g
Ikebana: styl Sogetsu
Twardość ostrza: 60 – 61 HRD (w skali C Rockwell Hardness)
Stal Izumo Yasugi
Okatsune 213 to czysta esencja nożyczek Ikebana:
- Ostre jak brzytwa, zawsze z czystym cięciem
- Prosta konstrukcja zapewniająca optymalną łatwość użytkowania
- Ultra lekki, a jednocześnie wyjątkowo wytrzymały
Ostrza tych japońskich nożyczek Ikebana (Ikebana Basami) są wyjątkowo kute z najlepszej stali IZUMO YASUGI i mają bardzo wysoką twardość Rockwella, od 60,0 do 61,0. Dzięki temu brzeszczoty pozostają ostre przez długi czas i konsekwentnie dają czyste i precyzyjne cięcie w drewnie bez większego wysiłku. Co więcej, Okatsune łączy twardość ze szczególną elastycznością, dzięki czemu ostrze tnące zawsze jest ustawione w linii z przeciwostrzem i nie pęka.
Ostrze zostało oszlifowane pod dwoma kątami, dzięki czemu gładko przetnie drewno i nie uszkodzi niepotrzebnie rośliny. Dzięki unikalnemu kształtowi ostrza typu hollow ground sok spływa z ostrza, a ostrza nie rozpadają się.
Ostrza można bardzo łatwo ostrzyć za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412). Okatsune oferuje z 215 również nożyczkami Ikebana do stylu Ikenobo, a z 222 również nożyczkami do stylu Koryu.
Konserwacja
Nożyczki są zbudowane z kilku elementów, dzięki czemu nie wymagają konserwacji. Zaleca się czyszczenie ostrzy po każdym użyciu. Po oczyszczeniu zaleca się naoliwienie nożyczek i przechowywanie wilgoci z zamkniętymi ostrzami tnącymi. Jeśli zauważysz, że nożyce tną gorzej, możesz je zmielić za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412).