Nożyczki Bonsai Okatsune 201: średnie ostrze i ochronny korek
Okatsune 201 to tradycyjne japońskie nożyczki do bonsai odpowiednie do bardzo dokładnego formowania i pielęgnacji bonsai. Te nożyczki są również idealne do topiary bukszpanu i sosny w japońskim ogrodzie. Zaostrzone, niezwykle cienkie ostrza 55 mm zapewniają, że można wniknąć głęboko w krzak, aby przeciąć miękkie części, takie jak gałązki i liście. Nożyczki nie nadają się do cięcia małych gałęzi, do tego lepiej można użyć nożyc do bonsai Okatsune 207. Nożyczki i nożyce do bonsai Okatsune to niekwestionowany numer 1 w Japonii, kraju, z którego narodziło się bonsai. Dowiedz się dlaczego!
Całkowita długość: 210 mm
Długość ostrza: 55 mm
Waga: 250g
Profesjonalni użytkownicy często ostrzą ostrza, ostatecznie czyniąc je cieńszymi i tworząc przestrzeń między ostrzami u góry. W celu skorygowania tej przestrzeni można zeszlifować stopery ochronne, znajdujące się w dolnej części uchwytów. W ten sposób możesz znacznie dłużej cieszyć się ostrymi nożyczkami.
Okatsune 201 to czysta esencja nożyczek bonsai:
- Ostre jak brzytwa, zawsze z czystym cięciem
- Prosta konstrukcja zapewniająca optymalną łatwość użytkowania
- Ultra lekki, a jednocześnie wyjątkowo wytrzymały
Ostrza tych japońskich nożyczek do bonsai (Bonsai Basami) są wyjątkowo kute z najlepszej stali IZUMO YASUGI i mają bardzo wysoką twardość Rockwella od 60,0 do 61,0. Dzięki temu brzeszczoty pozostają ostre przez długi czas i konsekwentnie dają czyste i precyzyjne cięcie w drewnie bez większego wysiłku. Co więcej, Okatsune łączy twardość ze szczególną elastycznością, dzięki czemu ostrze tnące zawsze jest ustawione w linii z przeciwostrzem i nie pęka.
Ostrze zostało oszlifowane pod dwoma kątami, dzięki czemu gładko przetnie drewno i nie uszkodzi niepotrzebnie rośliny. Dzięki unikalnemu kształtowi ostrza typu hollow ground sok spływa z ostrza, a ostrza nie rozpadają się. Sprężyna w kształcie litery V zapewnia równomierne rozłożenie obciążenia tnącego na całej długości sprężyny, zapewniając delikatne zamykanie. Okatsune 201 nie nadaje się do cięcia małych gałęzi. W tym celu lepiej użyj nożyc bonsai Okatsune 207.
Konserwacja
Nożyce są zbudowane z kilku elementów, dzięki czemu nie wymagają konserwacji. Zaleca się czyszczenie ostrzy po każdym użyciu. Po oczyszczeniu zaleca się naoliwienie nożyc i przechowywanie wilgoci z zamkniętymi ostrzami tnącymi. Jeśli zauważysz, że nożyce tną gorzej, możesz je zmielić za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412).
Ostrza można bardzo łatwo ostrzyć za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412).