Nożyce do krzewów Okatsune 216: z krótką rączką, z krótkim ostrzem
Krótki model nożyc do krzewów z krótkimi drewnianymi uchwytami 30 cm i dużym ostrym jak brzytwa ostrzem 145 mm. Ten krótki, niezwykle lekki model idealnie nadaje się do topiary bukszpanu lub ogrodu japońskiego (o-karikomi), ponieważ jesteś blisko pracy. Również do przycinania w ciasnych przestrzeniach model 216 jest idealny. Nożyce do krzewów Okatsune to niekwestionowany numer 1 w Japonii, kraju, w którym przycinanie zostało wyniesione do rangi sztuki. Dowiedz się dlaczego!
Całkowita długość: 515 mm
Długość uchwytu: 300 mm
Długość ostrza: 145 mm
Lekki: 740g
Okatsune 216 to czysta esencja ścinania krzewów:
- Ostre jak brzytwa, zawsze z czystym cięciem
- Prosta konstrukcja zapewniająca optymalną łatwość użytkowania
- Ultra lekki, a jednocześnie wyjątkowo wytrzymały
Nożyce do krzewów Okatsune są bardzo przyjazne dla użytkownika i przyjemne w użyciu. Zauważysz, że z łatwością możesz bardzo dokładnie ukształtować żywopłot. Uchwyty z japońskiego białego dębu są dobrze znane z pochłaniania wibracji, dlatego praca z tymi nożycami będzie bardzo przyjemnym doświadczeniem. Połączenie ostrza o długości 145 mm i uchwytów 300 mm zapewnia idealną równowagę i wystarczającą siłę, która jest potrzebna do łatwego cięcia żywopłotu lub przycinania gałęzi.
Ostrza tych japońskich nożyc do krzewów (Karikomi Basami) są wyjątkowo kute z najlepszej stali IZUMO YASUGI i mają bardzo wysoką twardość Rockwella, od 60,0 do 61,0. Dzięki temu brzeszczoty pozostają ostre przez długi czas i konsekwentnie dają czyste i precyzyjne cięcie w drewnie bez większego wysiłku. Co więcej, Okatsune łączy twardość ze szczególną elastycznością, dzięki czemu ostrze tnące jest zawsze ustawione w jednej linii z przeciwostrzem, nawet po intensywnym użytkowaniu.
Ostrza są bardzo łatwe do szlifowania za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412).
Konserwacja
Nożyce składają się z kilku elementów, dzięki czemu nie wymagają prawie żadnej konserwacji. Zaleca się czyszczenie ostrzy po każdym użyciu. Po oczyszczeniu zaleca się naoliwienie nożyc i przechowywanie wilgoci z zamkniętymi ostrzami tnącymi. Jeśli zauważysz, że nożyce tną gorzej, możesz je zmielić za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412).