Długość: 570 mm.
Waga: 875 g.
Długość ostrza: 200 mm.
Nożyce do żywopłotu Okatsune 231: z krótką rączką, z długim ostrzem
Krótkie nożyce do żywopłotu z krótkimi drewnianymi uchwytami 30 cm i długim, ostrym jak brzytwa ostrzem 200 mm. Ten krótki, lekki model idealnie nadaje się do topiary bukszpanu lub ogrodu japońskiego (o-karikomi), ponieważ jesteś blisko pracy. Również do przycinania w ciasnych przestrzeniach model 231 jest idealny. Ostrze 231 jest o 25 mm dłuższe niż ostrze nożyc do bukszpanu 217. Ma to tę zaletę, że można wnikać głębiej w uprawę i ciąć szybciej przy dużych powierzchniach. Nożyce do żywopłotu Okatsune to niekwestionowany numer 1 w Japonii, kraju, w którym przycinanie zostało wyniesione do rangi sztuki. Dowiedz się dlaczego!
Okatsune 231 to czysta esencja nożyc do żywopłotu:
- Ostre jak brzytwa, zawsze z czystym cięciem
- Prosta konstrukcja zapewniająca optymalną łatwość użytkowania
- Ultra lekki, a jednocześnie wyjątkowo wytrzymały
Nożyce do żywopłotu Okatsune są bardzo przyjazne dla użytkownika i przyjemne w użyciu. Zauważysz, że z łatwością możesz bardzo dokładnie ukształtować żywopłot. Uchwyty z japońskiego białego dębu są dobrze znane z pochłaniania wibracji, dlatego praca z tymi nożycami będzie bardzo przyjemnym doświadczeniem. Połączenie ostrza o długości 200 mm i rękojeści 300 mm zapewnia idealną równowagę i wystarczającą siłę, która jest potrzebna do łatwego cięcia żywopłotu lub przycinania gałęzi.
Ostrza tych japońskich nożyc do żywopłotu (Karikomi Basami) są wyjątkowo kute z najlepszej stali IZUMO YASUGI i mają bardzo wysoką twardość Rockwella, od 60,0 do 61,0. Dzięki temu brzeszczoty pozostają ostre przez długi czas i konsekwentnie dają czyste i precyzyjne cięcie w drewnie bez większego wysiłku. Co więcej, Okatsune łączy twardość ze szczególną elastycznością, dzięki czemu ostrze tnące jest zawsze ustawione w jednej linii z przeciwostrzem, nawet po intensywnym użytkowaniu. W przeciwieństwie do modeli 216 i 217, w których stoper został zamontowany na lewym ramieniu, Okatsune 231 ma zintegrowaną funkcję stopera.
Ostrza są bardzo łatwe do szlifowania za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412).
Konserwacja
Nożyce składają się z kilku elementów, dzięki czemu nie wymagają prawie żadnej konserwacji. Zaleca się czyszczenie ostrzy po każdym użyciu. Po oczyszczeniu zaleca się naoliwienie nożyc i przechowywanie wilgoci z zamkniętymi ostrzami tnącymi. Jeśli zauważysz, że nożyce tną gorzej, możesz je zmielić za pomocą osełki Okatsune (Okatsune 412).